2 deels water
                        1 ½ deel rijst (Basmati)
                        1 laurierblad
                        Zout naar smaak
                        2 Djeroek Poeroet (Citrus Hystrix)
                        1 stengel Sereh (Cymbopogon Citratus)
                        Geschaafde Koenjit (2cm) (Curcuma Longa turmeric)
                    
                                1. Water koken
                                2. Kruiden toevoegen (Sereh opvouwen en samenbinden)
                                3. Rijst toevoegen
                                4. Ongeveer 10 minuten koken
                                5. Afgieten
                                6. Kruiden verwijderen
                                7. Deksel erop en een paar minuten laten staan
                            
                            1 kilogram magere runderlappen
                            1 grote ui
                            1 rode peper
                            1 streng sereh
                            Gember vers, 2 cm geschaafd
                            50 gram sperziebonen
                            5 dubbele blaadjes djeroek poeroet
                            2 tenen knoflook
                            1 tot 2 eetlepels sambal badjak
                            2 eetlepels ketjap manis
                            1 theelepel suiker
                            halve citroen uitgeperst
                            zout en peper
                            zonnebloemolie
                        
                                Voorbereiding:
                                1. Snij het vlees in blokken van maximaal 2 centimeter en doe dit in een braadpan met 3 deciliter water (Staat net onder)
                                2. Toevoegen:  1 eetlepel zout en een halve theelepel gemalen zwarte peper
                                3. Breng dit aan de kook en laat het met de deksel op de pan 2 uur heel zachtjes koken
                                4. Bonen schoonmaken en schuin wegsnijden in stukken van 3 cm
                                5. Bonen 4 minuten in kokend water blancheren en koud afspoelen
                                
                                Bereiding:
                                1. Uien snipperen
                                2. Spaanse peper halveren, de zaadjes verwijderen en in kleine stukjes snijden
                                3. De sereh opvouwen en vastbinden
                                4. Schep het vlees uit de pan en laat uitlekken in vergiet
 (Vocht bewaren)
                                5. In de pan olie verhitten en het vlees rondom bruin bakken
                                6. Ui meebakken
                                7. Sereh, Djeroek Poeroet en geschaafde gember erbij
                                8. Pers de knoflooktenen boven de pan uit
                                9. schep alles door elkaar heen en laat vijf minuten bakken
                                10. Voeg nu de sambal toe met 2 deciliter kookvocht en breng op smaak met de ketjap, suiker en citroensap
                                11. Doe de deksel op de pan en laat nog een half uurtje sudderen
                                12. Bereid dit een dag van te voren zodat de smaken goed in kunnen trekken
                                
                                Afwerking:
                                1. Verwijder voor het opdienen de djeroek poeroet en sereh
                                2. Verwarmen en op het laatste moment de boontjes erdoor roeren en warm laten worden
                                3. Serveren met de gele rijst