Oriental Herbs

Indische gele rijst met Sambal Goreng Daging


Indische gele rijst


Ingrediënten

2 deels water
1 ½ deel rijst (Basmati)
1 laurierblad
Zout naar smaak
2 Djeroek Poeroet (Citrus Hystrix)
1 stengel Sereh (Cymbopogon Citratus)
Geschaafde Koenjit (2cm) (Curcuma Longa turmeric)

Werkwijze

1. Water koken
2. Kruiden toevoegen (Sereh opvouwen en samenbinden)
3. Rijst toevoegen
4. Ongeveer 10 minuten koken
5. Afgieten
6. Kruiden verwijderen
7. Deksel erop en een paar minuten laten staan

Sambal Goreng Daging


Ingrediënten

1 kilogram magere runderlappen
1 grote ui
1 rode peper
1 streng sereh
Gember vers, 2 cm geschaafd
50 gram sperziebonen
5 dubbele blaadjes djeroek poeroet
2 tenen knoflook
1 tot 2 eetlepels sambal badjak
2 eetlepels ketjap manis
1 theelepel suiker
halve citroen uitgeperst
zout en peper
zonnebloemolie

Werkwijze

Voorbereiding:
1. Snij het vlees in blokken van maximaal 2 centimeter en doe dit in een braadpan met 3 deciliter water (Staat net onder)
2. Toevoegen: 1 eetlepel zout en een halve theelepel gemalen zwarte peper
3. Breng dit aan de kook en laat het met de deksel op de pan 2 uur heel zachtjes koken
4. Bonen schoonmaken en schuin wegsnijden in stukken van 3 cm
5. Bonen 4 minuten in kokend water blancheren en koud afspoelen

Bereiding:
1. Uien snipperen
2. Spaanse peper halveren, de zaadjes verwijderen en in kleine stukjes snijden
3. De sereh opvouwen en vastbinden
4. Schep het vlees uit de pan en laat uitlekken in vergiet
(Vocht bewaren) 5. In de pan olie verhitten en het vlees rondom bruin bakken
6. Ui meebakken
7. Sereh, Djeroek Poeroet en geschaafde gember erbij
8. Pers de knoflooktenen boven de pan uit
9. schep alles door elkaar heen en laat vijf minuten bakken
10. Voeg nu de sambal toe met 2 deciliter kookvocht en breng op smaak met de ketjap, suiker en citroensap
11. Doe de deksel op de pan en laat nog een half uurtje sudderen
12. Bereid dit een dag van te voren zodat de smaken goed in kunnen trekken

Afwerking:
1. Verwijder voor het opdienen de djeroek poeroet en sereh
2. Verwarmen en op het laatste moment de boontjes erdoor roeren en warm laten worden
3. Serveren met de gele rijst